Přírodní pedagogika pro začínající: zima - oheň 2023/2024

29.2.2024 10:00 - 29.2.2024 18:00

Zážitkový seminář pro začínající průvodce zaměřené na “typický den” v lesní školce - příklady her, písní a říkanek, potřebné vybavení a pedagogická východiska přírodní pedagogiky (volná hra, přínosné riziko, potřeby dětí).

Cestou lesem vzniká prostor pro sdílení otázek a zkušeností a možnost zažít den v roli toho, kdo je provázen.

Zima: Budeme se hodně hýbat a testovat, co znamená heslo lesních školek “není špatné počasí, pouze špatné oblečení.” Zkusíme stopovat zvířata a hlavně: rozděláme oheň - nepostradatelný element zarytý hluboko v lidské kultuře. V teple zázemí budeme skládat střípky prožité přírodní pedagogiky do kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.

„Seminář byl obohacující, vedený ve velmi příjemné atmosféře, kdy se nikdo nebál sdílet vlastní zkušenost a ptát se ostatních, jak se to a ono dělá u nich ve školce. Doporučuji především všem nováčkům, ale i ostříleným průvodcům, které zajímají různé možnosti a způsoby, jak lesní pedagogiku uvádět do praxe."

„Skvělý seminář, plný užitečných informací a zážitků, nejen pro ty co pracují s dětmi, ale i pro ty co jim chtějí lépe porozumět."

O lektorce:
MgA. Veronika Formánková je zakladatelkou, ředitelkou a průvodkyní lesní mateřské školy Větvička v Plzni. Je členkou skupiny pro kvalitu, zastupuje Plzeňský a Karlovarský kraj. Vystudovala dramatickou výchovu na DAMU a učitelství pro MŠ na ZČU. Vzdělání a obzory si rozšiřuje mnoha různými semináři a spoluprací s lidmi z oboru, sama také lektoruje - semináře přírodní pedagogiky pro začínající průvodce; použití dramatické výchovy ve školce. Je mámou dvou dětí. Má ráda hory, řeky, kočky, zpívání, příběhy.

Ve školním roce 2023/2024 se uskuteční tři semináře Přírodní pedagogiky pro začínající inspirované ročním obdobím a živly. Podrobnosti najdete zde.

Pro koho: pro všechny, kdo chtějí vzdělávat malé děti venku - vhodné pro začínající průvodce. 

Termín konání: čtvrtek 29. 2. 2024 10:00 - 18:00

Místo konání zimního semináře: LMŠ Větvička, arboretum Sofronka, Plzeň Bolevec, parc. č.: 2925/1 (lesní pozemek) LV č. 1 v katastrálním území Bolevec

Cena: 2 090 Kč pro nečleny ALMŠ, členová tarifu 3 a 2 mají slevu 20%, členové tarifu 1 mají slevu 10%.

Přihlásit se můžete zde.  

Storno podmínky Školy lesem najdete zde.

V případě otázek kontaktujte Zuzanu Knap (zuzana.knap@lesnims.cz).

Kalendář akcí

Přihlášení

Zapomněl jsem heslo Registrovat se