Exkurze Berlín 2024

21.4.2024 14:00 - 24.4.2024 21:00

Letošní exkurze do berlínských školek je výjimečná! Do Berlína vyrazíme podesáté, poprvé na jaře a podruhé s grantovou podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Srdečně Vás zveme na jubilejní 10. exkurzi do berlínských lesních školek. Tři dny inspirace z návštěv v berlínských lesních školkách, ruku v ruce s didaktickou podporou českých průkopníků lesních školek.

Co funguje našim severním sousedům? Jak vypadá lesní školka, která funguje patnáct nebo dvacet let? Jak vypadá lesní školka, která dlouhodobě funguje jenom dopoledne? Jaké je to jezdit do lesa autobusem? Německé děti odmalinka zažívají důvěru a jejich průvodci říkají: "Ve výchově a vzdělávání hlavně nesmí být stres!". To se někdy snadněji řekne, než udělá, a nejlepší je zažít to na vlastní kůži. 

Třídenní exkurze do lesních MŠ v Berlíně je určena jak pro začínající průvodce, tak pro zkušenější - načerpáte nové metodické nápady, můžete se zeptat na to, co prakticky řešíte a hledáte nápady - jak pro práci s dětmi tak pro fungování týmu. Celé dopoledne strávíme s dětmi v lese s tlumočníkem, odpoledne následuje volný (kulturní, turistický) program, večer společné sdílení celé skupiny a propojení s praxí v České republice.

Zkušení průvodci z ALMŠ pomohou účastníkům dostat se bezpečně na místo, tlumočí dotazy, reflektují dojmy z navštívených školek při večerních společných setkáních. Za uplynulá léta nasbírali mnoho zkušeností a našli partnerské školky, takže vědí, za čím do které školky jít. Mají také široké zkušenosti, jak podpořit účastníky v efektivním využití zážitků z krátkodobé stáže po návratu domů.

Hodnotná je také neformální stránka této vzdělávací exkurze - setkání s dalšími účastníky z jiných školek, pohled na vlastní organizaci z jiné perspektivy.

Exkurze se uskuteční v rámci projektu Síla zvenku a z nitra - jak lesní školky posilují děti a komunity (víc o projektu najdete níže). Finanční podpora ČNFB nám taky umožní pozvat německé parťáky k nám na Letní školu 2024. 


Průvodci: již tradičně Tereza Valkounová, Johana Passerin a Timo Daneš

Termín: neděle 21. - středa 24. 4. 2024 

Kapacita: 12 osob

Doprava: není organizována, doporučíme autobusový spoj, který využijí průvodci a umožníme propojení na spolujízdu

Ubytování: v ověřeném hostelu 

Program exkurze:

  • Neděle - sraz v hostelu, ubytování, neformální večer
  • Pondělí a úterý - dopolední exkurze do lesní školky, volný odpolední program, didaktický kruh večer v hostelu
  • Středa - dopolední exkurze do lesní školky

Grantem podpořena cena: 3 350 Kč

Cena zahrnuje ubytování v hostelu, tři exkurze v lesních školkách a dvě večerní didaktická setkání. Cena nezahrnuje jízdenku Praha - Berlín - Praha, stravování a dopravu po Berlíně. 

Přihlašování: Do úterý 6. 2. 2024 bylo přihlašování na exkurzi otevřeno pouze členům ALMŠ v tarifu 3. Od středy 7. 2. 2024 je přihlašování otevřeno všem. Přihlásit se můžete zde. Skupina je již naplněna. Stále je možné přihlásit se nezávazně jako náhradník. 

Otázky k exkurzi směřujte na Zuzanu Knap (zuzana.knap@lesnims.cz). 

Projekt "Síla zvenku a z nitra - jak lesní školky posilují děti a komunity":

Lesní školky v České republice do velké míry staví na zkušenosti Německa, kde tato forma vzdělávání předškolních dětí funguje o téměř 20 let déle. Proto je příležitost nahlédnout do praxe německých lesních školek vždy velmi obohacující. Česká republika už ale také má svým kolegům z Německa co nabídnout a pro rok 2024 to bude platit ještě více díky připravované mezinárodní Letní škole pro pedagogy lesních školek. Výzvy v Evropě nás vedou k větší propojenosti a tu si přejeme tímto projektem posílit.

Cílem navrhovaného projektu je umožnit pedagogům z lesních školek sdílet zkušenosti s posilováním resilience a to jak jich samotných, takkomunit a dětí, o které v lesních školkách pečují. Půjde o konkrétní nápady jak z denních aktivit s dětmi, tak s nastavením organizací, kterávedou k jejich větší odolnosti a udržitelnosti. Důležitým pilířem udržitelnosti je i téma ekonomické stability a soběstačnosti, proto rozšířímesdílení nejen na poli pedagogiky, ale i v rovině řízení organizací, které lesní školky provozují.

Díky pravidelnému pořádání česko-německých návštěv máme ověřeno, že společná setkání vedou k posílení dobrých záměrů uvnitř zúčastněných organizací i v osobně-profesních životech. Kolegiální podpora působí proti rezignaci, pocitům opuštěnosti či strachu z hrozeb, které jsou nám všem blízko. Pro předškolní děti potřebujeme být útočištěm bezpečí a klidu, posilovat důvěru dětí v život a vůli pečovat o sebe a své okolí. Při česko-německých setkáních bude cílem objevovat, jak to prakticky vypadá.

 

Exkurze se koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Přihlášení

Zapomněl jsem heslo Registrovat se