Přírodovědné expedice s Rudolfem Hettichem

Zveřejněno: 24. 9. 2018

Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ) pořádá v roce 2018 v Praze a Středočeském kraji dvě přírodovědné expedice pro předškolní pedagogy. Účastníci budou mít díky podpoře ministerstva školství příležitost setkat se s věhlasným přírodním pedagogem Rudolfem Hettichem. “Rozvíjíme přírodovědnou gramotnost pedagogů v předškolních zařízeních, aby dokázali odborně vyhledávat a didakticky využít základní zástupce biotické složky v rámci integrovaných bloků vlastního vzdělávacího programu,” říká k cílům projektu předsedkyně ALMŠ Tereza Valkounová.

Německý lektor Rudolf Hettich je už v Čechách velmi dobře známý mezi průvodci lesních mateřských škol a klubů (LMŠ) ze vzdělávacích cyklů přírodní pedagogiky. Podzimní kurzy budou otevřené širší pedagogické veřejnosti. Z minulých zkušeností víme, že expedice s Rudolfem Hettichem mají až objevitelskou atmosféru, seminaristé uprostřed lesa dávají velmi často najevo, že se právě mění jejich pohled na přírodu. Ta je podle Rudolfa Hetticha nejlepším hřištěm pro děti a jak se na kurzech ukazuje, i pro dospělé. Bude se diskutovat např. také o tom, jak pohyb v členitém terénu učí lepší koordinaci pohybu a rozvíjí řečové schopnosti. “Venku se nic neopakuje, stále tam lze nacházet nové a nové podněty. Každý den je vše nové. Proto může být i dětská hra každý den jiná. Děti si také hrou venku například cvičí sociální kompetence. Naučí se přirozeně organizovat, daleko víc spolu mluví. Když jsem na návštěvě v některé z kamenných školek, vídám, že si dvakrát víc dětí hraje zcela samotných, naopak venku v přírodě si děti častěji hrají spolu,” říká Rudolf Hettich.

Část expedic bude věnována podmínkám pro program s dětmi v přírodě a metodice přírodní pedagogiky, největší prostor ale dostanou praktické ukázky. První – říjnová i druhá – listopadová expedice se budou konat převážně venku, za každého počasí v přímém kontaktu s přírodou.

Podrobné informace o náplni expedic, podmínkách účasti a přihlašování najdou zájemci na webových stránkách ALMŠ (www.lesnims.cz).

Přírodovědné expedice s Rudolfem Hettichem podpořílo

Zapomněl jsem heslo Registrovat se