TZ: V Praze přednášel norský odborník na inkluzi a předškolní vzdělávání Godi Keller

Zveřejněno: 1. 8. 2016

Praha - V Toulcově dvoře se během čtyř intenzivních dnů (26. 7. do 29. 7.) odehrála největší pedagogická událost pro průvodkyně a průvodce lesních mateřských škol u nás. Letní škola pro pedagogy LMŠ přivítala více jak 100 zájemců z České a Slovenské republiky. Hlavním hostem letošního, již sedmého, ročníku byl norský odborník Godi Keller. Událost se odehrála pod taktovkou Asociace lesních mateřských škol.

Godi Keller během svých přednášek upozornil na limity standardního vzdělávacího systému v předškolní pedagogice. Jedním z jeho zásadních apelů pedagogům byla zmínka o tom, jak se ve školách a školkách opomíjí téma motivace a chuti k učení a poznávání. Pro české pedagogy přinesl také čerstvý pohled na téma inkluze.

“Žiji ve Skandinávii a tam jsme přesvědčení, že jakékoli dítě patří do třídy, kterou bychom mohli nazvat normální. Inkluze je součástí vzdělávacího systému. Protože jedině tak můžeme zabránit tomu, aby ztratily sebeúctu – to je jedna z životních kompetencí. Pokud dítě ztratí sebeúctu, je to zpravidla začátek jeho negativního osudu. Pak se může stát problémovým dítětem,” vysvětloval Godi Keller pedagogům.

Dohromady se na Letní škole odehrálo 36 dílen a workshopů. Některé se konaly v prostorách mateřské školky Semínko, která je od začátku hostitelem letní školy a na jejíž půdě se odehrál i první ročník v r. 2010.  “Tehdy byly lesní školky ještě v kolébce a workshopu, který vedli odborníci z vysokých škol v Německu, se zůčastnilo asi jen 10 lidí,” říká Magdalena Kapuciánová, ředitelka mateřské školy Semínko a jeho lesní třídy Lesníček. Další dílny se uskutečnily například v jurtě, kterou zapůjčila Jurta Děčín, o.p.s. Účastníci strávili dohromady 27 hodin studiem, ale v čase mimo přednášky a dílny probíhalo neméně důležité sdílení zkušeností a nápadů. Mezi další důležitá témata předškolní pedagogiky patřil S. Oeter s tématem Standardů kvality pro školky. I on zdůrazňoval důležitost vztahu s dítětem a to, aby management kvality nezastínil potřeby dětí.

“Je úžasné vidět, jak vážně a zodpovědně berou průvodci svou práci, ale zároveň u toho zůstávají radostnými, autentickými lidmi. A právě tohle bylo tématem letošní Letní školy. Jsme rádi, že jako zastřešující organizace můžeme pořád posunovat hranice poznání, zkušeností a přinášet pedagogům inspiraci a podporu v podobě úžasných zahraničních i českých lektorů, třeba prostě jen tím, že dostaneme všechny ty lidi na jedno místo,” říká organizátorka akce Johana Passerin při loučení s odjíždějícími účastníky.

Další ročník Letní školy se odehraje 25. - 18. 7. 2016. opět na Toulcově dvoře v Praze.

Partner: Lesy ČR, s.p., podporují Asociaci lesních mateřských škol.

Zapomněl jsem heslo Registrovat se