Světový den lesních školek 2019

Zveřejněno: 7. 3. 2019

<  Zpět na výpis

V roce 2019 budeme slavit na stovce kruhů - lesních pohovek - po celé České republice. Nejširší veřejnost zveme 3. května v Praze do Kasáren Karlín, jinde přichystají své akce skoro všechny školky, které patří k Asociaci lesních mateřských škol (ALMŠ).

V Praze se můžou malí i velcí návštěvníci karlínských kasáren těšit na ukázky práce školek, dětský zpěv, volnou hru, přednášky na "lesní pohovce" i "blátivou kuchyni" s posbíraným starým nádobím. To vše doplníme o bubenický workshop s Petrem Šušorem, ale také na spontánní hru na donesené staré hrnce, který se změní v bubnování a workshop pro veřejnost. Součástí oslav bude i prodej kvalitní literatury nejen o výchově a vzdělávání a hluboké diskuse o přírodní pedagogice s předními českými experty.

“Co dětem přináší lesní školka? Mají děti v lesní školce nějaká pravidla a povinnosti, nebo si dělají „co chtějí“? Dokáže lesní školka připravit předškoláka na školu? Jak zvládne dítě z lesní školky přestup do běžné základní školy? Je dostatečně zajištěna bezpečnost v lesních školkách? Co dělají děti v lesní školce, když je venku zima?” to jsou nejčastější otázky, které obvykle klade širší veřejnost, říká zakladatelka jedné z prvních českých lesních školek, libereckého Lesmíru, Martina Březinová. Pokusí se na ně odpovědět v pátek odpoledne na přednášce pro veřejnost.

Pro dokreslení celkového obrazu se v areálu kasáren budou pohybovat i děti ze dvou pražských lesních školek, z Havránku a Kuchyňky, budou objevovat prostor v kasárnách a věnovat se volné hře. Jejich průvodci budou odpovídat na dotazy široké veřejnosti, která tak může v “přímém přenosu” objevovat kvality přírodní pedagogiky.

Celosvětová oslava se i letos uskuteční ve více než dvaceti zemích světa a jejím centrem se stane švýcarský Curych, kde se uskuteční od 3. do 5. května celosvětová konference pedagogů z lesních školek. Za českou asociaci jedou do hvozdů poblíž švýcarského velkoměsta předsedkyně ALMŠ Tereza Valkounová a členka Rady Alena Laláková. “Budeme pečlivě sdílet všechny inspirace od našich kolegů z celého světa. Stačí sledovat facebook Asociace, kam budeme přidávat zpravodajství z každého dne v podobě videopříspěvků,” slibuje Valkounová.

V sobotu dopoledne se v kasárnách uskuteční neveřejný Slet (členská schůze) zástupců lesních školek z celé republiky. Hned po něm přijde na řadu další program pro veřejnost - ještě jedna přednáška zkušené pedagožky a členky Rady ALMŠ Johany Passerin, jejímž tématem bude Řád a spánek. K dispozici bude samozřejmě i nadále blátivá kuchyně pro děti a lesní pohovka pro lenošení. 

Celý program pro veřejnost je zdarma a začíná v pátek ve 13 hodin, v sobotu ve 14 hodin.

Přihlášení

Zapomněl jsem heslo Registrovat se