Exkurze Berlín | Berlin Field Trip 2019

13.1.2019 12:00 - 16.1.2019 20:00

Tři dny inspirace a sdílení ve školkách, které mají patnáct až dvacet let zkušeností, ruku v ruce s didaktickou podporou českých průkopníků lesních školek. | Three days of inspiration and sharing, hand in hand with the didactic support by Czech expert guides from Forest Kindergartens.

Třídenní exkurze do lesních MŠ v Berlíně je určena zejména začínajícím průvodcům. Nicméně i ti zkušenější zde určitě najdou inspiraci a načerpají nové metodické nápady. Co funguje našim severním sousedům? Jak vypadá školka, která funguje patnáct nebo dvacet let? Německé děti odmalinka zažívají důvěru a jejich průvodci říkají: "Ve výchově a vzdělávání hlavně nesmí být stres!".

Zkušení průvodci z ALMŠ, většina doprovázela exkurze v Berlíně již šestkrát, pomohou účastníkům zhodnotit dojmy z navštívených školek při večerních společných setkáních. Za uplynulá léta jsme nasbírali mnoho zkušeností a našli partnerské školky, takže víme, za čím do které školky jdeme, koho tam potkáme. Také již víme, jak podpořit účastníky v efektivním využití zkušeností z krátkodobé stáže po návratu domů.

Hodnotná je také neformální stránka této vzdělávací exkurze - setkání s dalšími účastníky z jiných školek, pohled na vlastní organizaci z jiné perspektivy. Další důvody, proč jet do Berlína s Asociací lesních MŠ si přečtěte v článku Johany Passerin o exkurzi 2017 a reportáži Luboše Vedrala z roku 2018. 

 

Cena: 5 990,- Kč pro členy, studenty a příjemce informačního servisu a 7 190,- Kč pro nečleny
V ceně je jízdenka Praha - Berlín - Praha, ubytování se snídaní v pěkném hostelu, tři exkurze v lesních školkách a dvě večerní didaktická setkání. Stravování před den a dopravu po městě si hradí účastníci sami.

Přihlášky
Přihlásit se můžete zde.

 

* * * * * *

Berlin Winter Field Trip 

A three-day field trip to Berlin Forest Kindergartens (FK) is ideal for beginners. However, more experienced ones will surely find inspiration and draw on new methodical ideas. German FK guides say: "No stress in education!" What do our northern neighbours do? How does a forest kindergarten with 15 years experience look like? How do they work practically? Over the past 6 years, we have surveyed the situation of FK in Berlin and offer a various examples of settings, shelters, program and pedagogy approach. Participants are divided in small groups of maximum 5 including the Czech guide. Together with a german-english translator they observe a "regular day" with children in the nature and in the setting over half day each day.

Expert guides from the Czech Forest Kindergarten Association help participants to evaluate their impressions during evening didactic meetings. We know how to encourage participants to implement their experience after returning home without blind copying other`s good practice.

Valuable part of the field trip is the informal time - meeting with other participants from other forest kindergarten practitioners, getting a view at your organization from a different perspective, peer to peer support.

 

PROGRAM (general overview, exact program is provided before the field trip starts)

  • Sunday - travel to Berlin, accomodation, information evening
  • Monday and Tuesday
    • Exkursion to a forest kindergarten incl. lunch
    • Informal afternoon program (participants get suggestions of various possibilities what to do and see in Berlin)
    • Didactical circle in the hostel
  • Wednesday
    • Exkursion to a forest kindergarten incl. lunch
    • Feedback discussion on the bus
    • Departure to Prague

Price: 260 eur
The price includes accommodation with breakfast in a nice hostel, three half-day excursions with experienced guide and translator, two evening didactic meetings.

Applications: you can sign in here.

Přihlášení

Zapomněl jsem heslo Registrovat se